1. Hjem
  2. Vintercamp
Vintercamp  - headerbilde Tove Amundsen Fuglem

Vintercamp for ungdom

 

Snøhule, vintertelting og samhold. Det er mange opplevelser som havner i minneboka etter tre dagers vintercamp for ungdom i indre Troms.

 

Torsdag 5.mars møtes ti ungdommer i alderen 13-16 år ved Bjørnsmo i nedre Bardu. Storsekker, ski, pulk og feller blir klargjort, før arrangørene fra Midt-Troms friluftsråd hilser velkommen og deler deltakerne inn i to grupper. På skietappen inn til Kampenhytta får ungdommene i oppgave å registrere fuglearter og dyrespor. I tillegg skal de lære nok om sidemannen til å presentere hverandre når de kommer frem til hytta. Det tar ikke mange minuttene før det er fart på både skiene og snakketøyet.

-        Spor! Er det rypespor?

Oppdagelsen kommer fra førstemann i den fremste gruppa som står lent over stavene og gransker spor i snøen.

-        Det kan jo være orrfugl? Kanskje vi sier hønsefugl for å være sikker.

Sidemannen er interessert i sportegn og kommer bort for å se nærmere på sporene.

Etter ti minutter beordres det teknisk stopp, og det er mulighet for å justere antrekket og ta seg litt drikke. En liten time etterpå må gruppene selv velge hvor de vil stoppe for en obligatorisk matbit. En av lederne påpeker at de enda ikke har registrert en eneste fugl, og plutselig står hele gruppa og speider med blikket i været.

IMG_1736.JPG IMG_1733.JPG 20200309_083053.jpg

 To og en halv time etter avgang, er begge gruppene vel framme på Kampenhytta, med tørt skift på kroppen. Ute godgjør ostesmørbrødene seg på bålpanna. Nå skal både sportegn og deltakerne presenteres for hverandre. Etter lunsj gjelder det å utnytte resten av dagslyset, og gjengen samles utendørs for å få en innføring i rutiner for vintertelting. Først må det velges en god telttomt, underlaget må tråkkes flatt, og deretter skal teltet plasseres riktig i forhold til vind og vær. For mange av deltakerne er det første møte med telting vinterstid. Det blir innføring i bruk av snøplugger og stormmatter, før de får i oppgave å grave kuldegrop til sitt telt. To av ungdommene har et ønske om å sove i snøhule. Værgudene har vært rause på nedbørsfronten, og det tar ikke lang tid før de har funnet frem til en egnet snøskavl å grave i. Det som tar tid, er å grave ferdig en snøhule for to karer som er 1,90m på sokkelesten.

Middagen består av viltgryte og serveres inne på hytta. Det går i kortspill og livlige diskusjoner, men deltakerne finner soveposen tidlig etter en lang dag ute.

vintercamp20208 vintercamp20207

 

Førstehjelp og femkamp               

Dag to møtes vi inne på hytta til frokost, og de aller fleste har hatt en behagelig vinternatt ute. Noen har kanskje også gjort noen viktige erfaringer for neste vinternatt? Midt i et slag kortspill høres lyden av skutere. Inn kommer to blide karer fra Bardu Røde Kors, som skal kurse ungdommene i enkel førstehjelp utenfor allfarvei. Nysgjerrigheten til deltakerne er vekket, og de neste to timene får de en gjennomgang av hva de bør ha med av sikkerhetsutstyr i sekken på tur, hvordan melde fra, forbinding av sår, førstehjelp ved hypotermi og spjelking av brudd. Det hele avsluttes med en liten redningsøvelse der to av lederne må reddes ned til hytta med «brukket» bein.

Værgudene er med oss, og det blir fiskeburgere på bålpanna til lunsj ute. Etter litt mat er det duket for femkamp, og deltakerne blir delt inn i lag. Her får de testet både samarbeidsevnen og konkurranseinstinktet. Hvem kan åttetallsknute, pålestikk og slipsknute? Etter ett minutt med observasjon må gruppene kopiere knutene. Deretter gjelder det å frakte hele laget raskest mulig fra A til B på ett par ski. Ulike strategier velges, og det blir både høylytt og dramatisk i spurten. Etter ytterlig tre øvelser blir det kåret en vinner. Men her er ingen klare til å gi seg. Økta utvides med en spontan gruppequiz.  

Etter litt fritid blir det nachos til middag inne på hytta. Interessen for kortspill ser heller ikke ut til å dabbe av. Utpå kvelden er det tid for en demonstrasjon i både gass- og bensinbrennere, som er nyttige redskaper for både matlaging og varmefyring på tur vinterstid. Kvelden avsluttes utendørs i måneskinnet, med bål og grilling av «s’mores».

vintercamp20209

              

Teltnetter og snøhule

Lørdag er siste dag på camp, og vi starter dagen med frokost og oppsummering inne på Kampenhytta. Teltnatt (og snøhule) nummer to har gått enda bedre, godt hjulpet av ekstra liggeunderlag og jervenduker. Det er tid for premiering, og lederne har det ærefulle oppdrag å dele ut priser for «beste teltleir», «beste villmarkinger», «mest inkluderende» og «humørspredere».

Så er det tid for å rive leir, og lederne truer med straff for de gruppene som roter bort snøplugger. Ungdommene pakker i rekordfart og ikke en eneste snøplugg mangler ved opptelling. Etter litt niste og et spontant hopprenn, er det tid for å ta fatt på returen tilbake til Bjørnsmo. Trenger vi nevne at den går unna på rekordtid?

Tre flotte dager på vintercamp er over, og friluftsrådet håper at deltakerne reiser hjem med nye minner, mestringsfølelse og ønske om nye vinterturer.

  vintercamp202010 vintercamp20206