1. Hjem
  2. Femdagers villmarkscamp
Femdagers villmarkscamp - headerbilde Tove A Fuglem
Det var 22 forventningsfulle ungdommer og ledere som møttes på parkeringsplassen på veienden i Dividalen sist mandag. Midt-Troms friluftsråd og Ishavskysten friluftsråd inviterte ungdommer i alderen 14-17 år på Villmarkscamp. Nødvendig fellesutstyr og mat ble fordelt, og sekkene gjort klare for avmarsj. Fem dager i villmarka med nye naturopplevelser og nye bekjentskaper sto foran dem.
Av Toril Skoglund

 

Campen ble gjennomført i Øvre Dividal nasjonalpark. Den ble etablert i 1971, og har i år 50 årsjubileum. Nasjonalparkforvalter Bjørn Morten Baardvik syntes det var hyggelig å få ungdommer på besøk i parken, og kom med gode råd om hvordan man kan bruke den. Årets camp var et samarbeidsprosjekt mellom Midt-Troms friluftsråd og Ishavskysten friluftsråd.

Ivrig la ungdommene i vei innover det storslagne landskapet, med stubber og steiner, krokete furustammer og den brusende Divi-elva. Ved utsiktspunktet på Tronga fikk alle utdelt hvert sitt kart til bruk på turen. Her fikk ungdommene en innføring i hvorfor det er viktig å kunne forstå og bruke kart når man skal ferdes i ukjent terreng. Etter lunsjpause ved Ole Nergård-bua, var det tid for å krysse Divielva og starte på Anjavassdalen.

Den varierte naturen i Dividalen gir livsgrunnlag for en rik fjellvegetasjon. I tillegg er Dividalen leveområde for flere av våre store rovdyr. Det var spesielt lærerikt å ha med Thomas Johansen fra Statens naturoppsyn, som lærte oss mye om planter og dyr i nasjonalparken. Alt fra gullris og kvitbladtistel, til forskjellen på reinbæsj og bjørnebæsj. Gode historier ble fortalt og stemningen rund leirbålet var god i teltcampen.

anjavassdalen foto tove fuglem.jpg

Neste etappe gikk til Vuomahyttene, som vi hadde booket for to netter. Turen gikk videre i fint vær, og det var flott å komme opp på fjellet og se Vuomavannet og alle fjelltoppene rundt. En og annen rein så vi underveis i dalen, men oppe på fjellet var det enda flere. På hyttene ble ungdommene fordelt på «jentehytta» og «guttehytta». Siden guttene var flest fikk de den nye hytta, og den ble brukt som samlingspunkt for alle.

bål foto tove fuglem.jpg

Nå var det endelig tid for å slippe fiskesnøret løst, og prøve seg på fiskelykken. I land kom en flott røye, som endte opp i steikepanna. Hviledagen på Vuoma ble brukt til fiske, gå tur, spille kort, prate, steke pannekaker og «Mesternes mester». Været som slo om til kraftig regn, gjorde sitt til at vi var glade for å ha hyttene til å tørke både klær og folk. Pakking av sekk var viktig tema for neste dag, da vi skulle returnere mot Dividalen og ei natt i telt. Hvordan holder man best oppakningen, og ikke minst soveposen, tørr når det regner mye?

Rasteplassen ved brua over Divielva ved Anjavasstua ble siste camp. Teltene kom opp og innholdet i sekkene var fortsatt tørt. Bålet ble tent og de gode samtalene fortsatt.

Ungdommene som deltok på villmarkscampen kom fra seks kommuner; Bardu, Målselv, Sørreisa, Senja, Storfjord og Tromsø. Nye bekjentskaper og felles opplevelser ble delt. Ingen nevnte mobiltelefonene som lå igjen hjemme. Noen fikk gnagsår og andre vondter, men alle gjennomførte med god stil og godt humør. Villmarkscamp i Dividalen skapte gode øyeblikk i minneboka.

  t1.jpg

Midt- Troms friluftsråd og Ishavkysten friluftsråd retter en stor takk til Gjensidigestiftelsen, Forsvaret og Friluftsrådenes landsforbund for støtten som gjorde at vi kunne gjennomføre villmarkscampen. I tillegg sponset Coop Extra på Setermoen oss med boller og cola til alle ungdommene når de kom ned igjen til Dividalen, noe som ble meget godt mottatt!